<- Ragout cieleceLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaSalatka z cieleciny, marynowanych sliwek i grusze ->

PDF Drukuj

Rolada z cieleciny

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1786 razy.


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 5 godz.
1 kg cieleciny na pieczen (udziec),
100 g surowego boczku.
Farsz:
400 g lopatki wieprzowej,
100 ml smietanki kremowej,
2 jaja,
60 g tartej bulki,
1 peczek zielonej pietruszki,
1 peczek koperku,
2 zabki czosnku,
1 cebula,
50 g rodzynkow,
50 g migdalow,
1 lyzka cukru,
sol, pieprz.

1. Cielecine umyc, rozciac tak, by powstal szeroki plat. Zbic lekko tluczkiem,
natrzec sola, odstawic na kilka godzin w chlodne miejsce. Boczek umyc, pokroic w cienkie plasterki.
2. Koperek i pietruszke oplukac, drobno pokroic. Migdaly sparzyc, zdjac skorke,
drobno posiekac. Cebule i czosnek obrac.
3. Przygotowac farsz: lopatke umyc, zemlec z cebula i czosnkiem. Dodac tarta
bulke, koperek, pietruszke, cukier, jaja, smietane, rodzynki i migdaly. Doprawic sola, pieprzem. Wymieszac.
4. Na placie cieleciny rozsmarowac farsz i rozlozyc pokrojony boczek. Zwinac w
rulon, zwiazac bawelniana nitka i zawinac w folie. Piec w temp. 200żC przez
55-60 min. Po wyjeciu z pieca przycisnac ciezarkiem i tak zostawic do ostygniecia. Zimna rolade odwinac z folii, pokroic w plastry. Mozna ja polac galareta. podawac z sosem tatarskim.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności