<- Watrobka cieleca w pomaranczachLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaWątróbka ?a la Nelsón? ->

PDF Drukuj

Watrobki po libansku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2076 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
750 g watrobek cielecych lub jagniecych,
1 lyzka tartej bulki,
2 zabki czosnku,
1 lyzka pasty pomidorowej,
2 lyzki octu,
125 ml wody,
olej,
sol, pieprz,
tarta bulka do panierowania.

1. Z oplukanych watrobek usunac blonki i zylki. Pokroic na cienkie plastry i
obtoczyc w tartej bulce. Czosnek posiekac.
2. Do duzego garnka lub patelni wlac olej na glebokosc 1 cm. Garnek musi byc
tak duzy, aby wszystkie plastry watrobki zmiescily sie w jednej warstwie.
Watrobki smazyc przez kilka sekund z obydwu stron na rozgrzanym oleju. Wyjac
i obsuszyc na bibulce.
3. Ostroznie zlac z patelni prawie caly olej. Patelnie ponownie postawic na ogniu, nastepnie podsmazyc czosnek i 1 lyzke tartej bulki. Dodac paste pomidorowa.
4. Mieszajac dodac ocet i wode. Doprowadzic do wrzenia i gotowac 3 min. Dodac
watrobki, wymieszac tak, aby dobrze pokryly sie sosem, a nastepnie przyprawic sola i pieprzem. Patelnie zakryc do polowy i dusic watrobki 5-10 min.
Dodac wode, gdyby sos byl zbyt gesty.
5. Watrobki przelozyc na polmisek, zalac sosem i od razu podawac.
- Watrobki cielece mozna zrobic i tak: Najpierw przygotowac sos: usmazyc czosnek z tarta bulka, dodac paste pomidorowa, ocet, wode i gotowac 10-15 min.
Nastepnie podsmazyc watrobki w niewielkiej ilosci oleju, przelozyc do sosu i
gotowac przez 2 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności