<- Pulpety z wołowego lub baraniego łojuLista potraw z grupy: Dodatki do dańRyż ->

PDF Drukuj

Puree z ziemniaków

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1623 razy.


1,5 kg ziemniaków,
3/4 szklanki mleka,
2 łyżki masła,
3 łyżki posiekanego koperku,
sól

Ziemniaki obrać, umyć, zalać w garnku osolonym wrzątkiem i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, odparować, dodać mleko, masło oraz koperek i utłuc tłuczkiem.
To oczym tu mówicie to nie puree!Tylko nadaje się jako klej do tapet. Aby zrobić puree trzeba pierw ziemniki przez pół godziny trzymać w wodzie o temp.60stopni aby pory skrobiowe sie zamkneły(bo inaczej to klej wyjdzie)Póżniej ugotować i zimną wodą opłókać. Następnie przepuścić prze wyciskarke i wymieszać z masłem. Nastenie przetrzeć przez sito i wymieszać z mlekiem. I to jest dopiero puree,rewelacja! Można trzymać pare dni w lodówie i tylko wodą rozcieńczyć. Spróbójcie zrobić klej i puree,i porównajcie smak!!
Nadesłał(a): wolek68 <wolek68@o2.pl> 2006-08-27 19:08:31

widze ze discovery channel jest wszechobecne ;). ciekawe czy zrobiles to czy tez tylko obejrzales i uznales ze jest dobre :>? a jak sie kogos cytuje [bo uzywasz slow uzytych w programie] to warto podac zrodlo :).
Nadesłał(a): 2006-09-19 00:09:35


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności