<- Daktyle nadziewaneLista potraw z grupy: DeserDeser "Luksus" ->

PDF Drukuj

Delicje daktylowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1549 razy.



Czas przygotow. 15 min.
1 garsc migdalow,
1 garsc daktyli,
1 garsc suszonych fig,
1 garsc orzechow,
1 kisc winogron,
1 jablko,
50 g cukru pudru,
1 lyzeczka cynamonu.

1. Migdaly zalac wrzatkiem, przestudzic i zdjac z nich brazowa skorke.
2. Rozgniesc daktyle i zmiksowac razem z orzechami, migdalami i figami.
3. Z winogron wycisnac sok. Jablko obrac ze skory i zetrzec na drobnej tarce.
4. Wymieszac dokladnie suche owoce z sokiem i utartym jablkiem.
5. Dodac cukier puder i cynamon. Wymieszac wszystko w mikserze. Uformowac kulki
wielkosci orzecha wloskiego.
6. Podawac z migdalami do kawy lub herbaty.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności