<- HERBATA MIGDAŁOWALista potraw z grupy: DeserInny budyń z kartofli ->

PDF Drukuj

Indonezyjska salatka owocowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1664 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 mango,
1 papaja,
8 sliwek,
4 kiwi,
100 g czarnych czeresni.
Sos:
1 lyzka pasty krewetkowej,
1 lyzka sosu winegret,
1 lyzka pasty tamaryndowej,
1 mala papryczka chilli,
120 g brazowego cukru,
sol.

1. Wszystkie owoce dokladnie umyc. Mango, kiwi i papaje obrac. Z owocow usunac
pestki. Duze owoce pokroic na kawalki.
2. Papryczke chilliumyc pod biezaca zimna woda. Przeciac, usunac gniazdo nasienne i nasiona. Drobno posiekac.
3. Przygotowac sos: w garnku rozgrzac paste krewetkowa. Dodac cukier, winegret,
paste tamaryndowa, papryczke chilli i odrobine soli. Gotowac na srednim ogniu 2-3 min., a nastepnie zmiksowac.
4. W duzej salaterce wymieszac pokrojone owoce, polac sosem i od razu podawac.
5. Salatke mozna zrobic rowniez z innych owocow, jak: guawa, gruszki, jablka,
mirabelki itp.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności