<- Inny budyń z kartofliLista potraw z grupy: DeserJabłka pieczone ->

PDF Drukuj

Jablka zapiekane

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2833 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
4 duze jablka,
150 g cukru,
bialko z 3 jaj,
100 ml koniaku,
2 lyzki wody,
maslo do nasmarowania formy,
cukier do posypania jablek.

1. Jablka umyc, przekroic w poprzek na pol i usunac gniazda nasienne. Przy pomocy lyzeczki wybrac miazsz, zostawiajac jedynie gruba na ok. 2 mm jego warstwe tuz przy samej skorce.
2. Miazsz z jablek przesmazac na patelni, z cukrem i 2 lyzkami wody ok. 10 min.
Zmiksowac, po czym odparowac na patelni (ok. 7-10 min), caly czas mieszajac.
Zdjac z ognia, dodac polowe koniaku, wymieszac i odstawic.
3. Pozostalym koniakiem skropic wnetrza polowek jablek.
4. Bialka ubic na sztywna piane, polaczyc z masa jablkowa i delikatnie wymieszac. Blache do pieczenia nasmarowac grubo maslem, ulozyc na niej jablka.
Napelnic je przygotowana masa, posypac cukrem i zapiekac 10-12 min w nagrzanym do temp. 230żC piekarniku.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Pyszne!!!
Nadesłał(a): monika <zutka3@gmail.com> 2006-08-24 12:08:53

Pyszne!!!
Nadesłał(a): monika <zutka3@gmail.com> 2006-08-24 12:08:54


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności