<- Kasza jaglana z jabłkami lub śliwkami 20 minLista potraw z grupy: DeserKasztelanki ->

PDF Drukuj

Kasztany w syropie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1490 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
400 g obranych kasztanow jadalnych,
120 g cukru,
1 lyzeczka przyprawy "5 zapachow" (przepis rozdzial "ogolny"),
sok z 1 cytryny,
2 lyzeczki sherry,
1200 ml wody.

1. Kasztany umiescic w rondelku o pojemnosci ok. 2l. Zalac zimna woda, dodac
przyprawe "5 zapachow", wstawic na ogien i doprowadzic do wrzenia. Po zagotowaniu starannie odszumowac.
2. Dodac cukier, wymieszac i gotowac na wolnym ogniu przez 25 min. Pod koniec
gotowania dodac sok z cytryny i sheryy.
3. Kasztany nalozyc do glebokich czarek i zalac syropem, w ktorym sie gotowaly.
4. Tak przyrzadzone kasztany mozna podawac zarowno na goraco, jak i na zimno.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności