<- Kisiel z surowymi poziomkamiLista potraw z grupy: DeserKisiel żurawinowo-truskawkowy ->

PDF Drukuj

Kisiel z zurawin

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1480 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
600 g zurawin,
150 g cukru,
3 lyzki maki kartoflanej,
1 l wody,
100 g konfitur z wisni do przybrania,
200 g bitej smietany do przybrania.

1. Zurawiny przebrac, starannie oplukac, zalac 1 l zimnej wody i zagotowac. Odcedzic i przetrzec przez sito. Przecier polaczyc z woda, w ktorej sie gotowaly. Do otrzymanego w ten sposob soku dodac cukier. Wymieszac i ponownie
zagotowac.
2. Make kartoflana rozprowadzic ok. 120 ml zimnej wody i cienkim strumieniem
wlewac ja do gotujacego sie soku zurawinowego, intensywnie go mieszajac.
Doprowadzic do wrzenia, po czym zdjac z ognia.
3. Na dnie salaterki ukladac konfitury z wisni, zalac kisielem, ostudzic, nastepnie schlodzic w lodowce. Przed podaniem przybrac bita smietana.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności