<- Konfitura z winogron i orzechowLista potraw z grupy: DeserKrem agrestowy ->

PDF Drukuj

Konfitury z malin, jezyn lub poziomek

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2917 razy.


Czas przygotow. 26 godz.
1 kg swiezo zerwanych, suchych malin, jezyn lub poziomek,
1250 g cukru,
500 ml wody.

1. Z cukru i wody zagotowac na wolnym ogniu gesty syrop, czesti i intensywnie
mieszajac. Odszumowac starannie w czasie gotowania.
2. Przebrane owoce wrzucac pojedynczo do goracego syropu. Zagotowac i natychmiast potem odstawic na 24 godz.
3. Zagotowac raz jeszcze i starannie odszumowac. Dosmazac na wolnym ogniu jeszcze 45 min, odszumowujac dokladnie za kazdym razem, gdy na powierzchni syropu pojawi sie piana.
4. Gotowa konfiture przelozyc do sloikow.
- Tego rodzaju konfitury sa znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju kruchych ciastek. Moga tez stanowic nadzienie do babeczek. W braku swiezych
owocow mozna z nich takze przyrzadzac kisiele. Samodzielnie sa przystawka
do herbaty.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności