<- Krem karmelowyLista potraw z grupy: DeserKrem karmelowy ->

PDF Drukuj

Krem karmelowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1538 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
500 ml mleka,
3 jaja,
3 zoltka,
75 g cukru,
1 drobno posiekana laska wanilii,
szczypta soli,
maslo do nasmarowania foremek.
Karmel:
50 g cukru,
1/2 lyzeczki soku cytrynowego,
1 lyzka wody.

1. Jaja i zoltka osolic, wymieszac starannie z cukrem. Dodac wanilie i, ciagle
mieszajac, dolewac stopniowo mleko.
2. W malym rondelku o grubym dnie polaczyc ze soba wszystkie skladniki karmelu.
Ogrzewac na malym ogniu do momentu, w ktorym cukier stopi sie calkowicie i
zabarwi na zloto. Od czasu do czasu mieszac drewniana lopatka.
3. Gotowym karmelem pokryc dno 4 foremek do pieczenia. Dopelnic je przygotowana
masa z jaj i mleka, przykryc folia aluminiowa. Piec na lazni wodnej (woda
powinna siegac do polowy wysokosci foremek) w nagrzanym do temp. 180żC piekarniku przez 35 min.
4. Wyjac z lazni wodnej, ostudzic, nastepnie schlodzic w lodowce w foremkach.
Wyjac z foremek, ulozyc na talerzykach karmelem do gory i podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności