<- Babka z ryżu z truskawkamiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBABKA żółta jak słoneczko ->

PDF Drukuj

Babka ziemniaczana - kugelis ze skwarkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4495 razy.


1 kg ziemniaków,
1 jajko,
około 25 dag boczku /może być wędzony/ lub słoniny,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz, kwaśna śmietana
Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Boczek lub słoninę pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć dodać drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Gorące skwarki wlać do masy ziemniaczanej i wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz do smaku. Masę dobrze wymieszać i wlać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką. Najsmaczniejsza babka wychodzi przy grubości warstwy 5-6 cm. Piec w mocno rozgrzanym piekarniku około 1,5 godziny, aż zrumieni się wierzch i ciasto odstanie od boków blaszki. Gorącą babkę wyjąć z formy, pokrajać w plastry i od razu podawać. Oddzielnie podać śmietanę do polewania babki.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności