<- Marmoladka z jabłek, śliwek lub gruszek 10 minLista potraw z grupy: DeserMelon podany klasycznie ->

PDF Drukuj

Mehalabeya

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2123 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
3 lyzki maki kukurydzianej,
1,5 l mleka,
3 lyzki cukru,
1-2 lyzki wody rozanej,
1/8 lyzeczki esencji waniliowej,
1/2 lyzeczki cynamonu lub
1 lyzka posiekanych orzechow.

1. Make kukurydziana rozprowadzic w duzym garnku w niewielkiej ilosci zimnego
mleka. Postawic na srednim ogniu i gotowac, ciagle mieszajac. Gdy maka zacznie gestniec, stopniowo dolewac malymi porcjami mleko, stale mieszajac.
2. Cukier dodac do mleka i maki. Zwiekszyc ogien i doprowadzic do wrzenia, caly
czas mieszajac i uwazajac, aby mieszanina nie przykleila sie do garnka.
3. Zdjac z ognia, dodac wode rozana.
4. Mehalabeya przelac do miseczek deserowych, postawic w chlodnym miejscu do
wystygniecia. Przelozyc do lodowki i pozostawic, az sie deser zetnie.
5. Posypac cynamonem lub posiekanymi orzechami i podac. Zamiast maki kukurydzianej mozna uzyc ryzu lub maczki ryzowej, a esencje waniliowa zastapic
cukrem waniliowym. Do deseru mozna rowniez dodac posiekane orzeszki pistacjowe, pieczone migdaly, rodzynki, posiekane morele oraz inne suszone owoce.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności