<- Moczka skolimowskaLista potraw z grupy: DeserMorele po włosku amaretti ->

PDF Drukuj

Morele kondeuszow

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1270 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
200 g ryzu,
800 ml mleka,
80 g cukru pudru,
10 g cukru waniliowego,
20 polowek moreli z syropu,
2 morele z syropu pokrojone w niewielkie kawalki,
50 g obranych migdalow,
12 czeresni,
syrop z moreli,
50 ml wodki z wisni.

1. Ryz przebrac i oplukac w zimnej wodzie. Zalac 1 l wrzatku i gotowac 3 min.
Odcedzic, po czym gotowac 15 min we wrzacym mleku, pod przykryciem. Zdjac z
ognia, dodac cukier puder i cukier waniliowy, dokladnie wymieszac.
2. Na srodku duzego talerza uformowac z ryzu pierscien o szerokosci 5-7 cm.
Jedna polowke moreli umiescic na srodku pierscienia, a reszte ulozyc wokol
niego. Przybrac czeresniami, kawalkami moreli oraz calymi i podzielonymi na
polowki migdalami. Osobno, w sosjerce, podac syrop z moreli wymieszany z
wodka.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności