<- Polski deserLista potraw z grupy: DeserPoncz bity na leguminę w szklaneczkach ->

PDF Drukuj

Pomarancze na sposob wschodni

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1416 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
4 pomarancze,
200 g cukru,
1 paczka cukru waniliowego,
1 kieliszek porto.

1. Zagotowac 3/4 l wody. Gotowac 5 min.
2. Umyc pomarancze, obrac ostrym nozem, obcinajac skorke wraz z biala blonka
pokrywajaca czastki, pomaranczowa czesc skorki oddzielic od bialej czesci,
pokroic na cienkie paseczki i wrzucic do gotujacej wody.
3. Gotowac 5-10 min, wyjac skorki i odlozyc.
4. Do wody, w ktorej gotowaly sie skorki dodac kieliszek porto i wrzucic pomarancze. Gotowac 20 min mieszajac.
5. Wyjac przestudzone pomarancze, podzielic na czastki, wlozyc do pucharkow
starajac sie zachowac ksztalt pomaranczy, ubrac skorkami.
6. Podawac zimne do herbaty lub wina deserowego.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności