<- Poncz bity na leguminę w szklaneczkachLista potraw z grupy: DeserPowidłowy zefir ->

PDF Drukuj

Potrawa gwelfów

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1628 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.
Budyn waniliowy:
35 g maki ziemniaczanej,
1/2 l mleka,
laska wanilii,
40 g cukru,
3 bialka.
Mus z wina:
3 zoltka,
100 g cukru,
1 lyzeczka maki ziemniaczanej,
1/4 l bialego wina,
sok z 1/2 cytryny.

1. Ugotowac budyn na bazie mleka z wanilia, wymieszac z ubita na sztywno piana
z bialek. Napelnic nim do polowy wysokosci szklanki lub kieliszki. Odstawic
do lodowki.
2. Skladniki musu wlozyc do garnka i ubic trzepaczka na piane. Nastepnie ogrzewac, stale mieszajac, do momentu zgestnienia musu. Goracy mus wylac na
wierzch budyniu, schlodzic.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności