<- Przysmak z chleba, konfitur t śmietanyLista potraw z grupy: DeserPtasie mleczko®* 1 ->

PDF Drukuj

Pszenica z makiem, miodem i bakaliami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1843 razy.



Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 6 godz.
250 g pszenicy,
250 g maku,
250 ml plynnego miodu,
100 g posiekanych orzechow wloskich,
100 g posiekanych migdalow bez skorki,
50 g rodzynkow,
4 figi pokrojone w paseczki,
4 daktyle pokrojone w paseczki,
1/2 laski wanilii utluczonej w mozdzierzu,
1 lyzeczka startej skorki cytrynowej,
50 ml brandy (niekoniecznie),
1-2 lyzki slodkiej smietanki,
orzechy i migdaly do przybrania.

1. Pszenice oplukac, zalac zimna woda, odstawic i moczyc 10-12 godz. Odcedzic.
Zalac duza iloscia goracej wody, gotowac pod przykryciem na malym ogniu, az
ziarna beda miekkie (ok. 2-3 godz). Ugotowana pszenice odcedzic, ostudzic.
2. Umyty mak zalac wrzaca woda, raz zagotowac, odstawic na 2-3 godz. Odcedzic,
zemlec 2 razy w maszynce z sitkiem o malych otworach.
3. Do miski wlozyc zmielony mak. Dodac smietanke, miod, wanilie i starta skorke
z cytryny. Rozcierac 10 min. Dodac pszenice, posiekane bakalie. Wymieszac,
wstawic do lodowki na kilka godzin. Podawac w szklanej salaterce. Przybrac
migdalami i orzechami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności