<- Sposób robienia lodówLista potraw z grupy: DeserSuflet cytrynowy ->

PDF Drukuj

Suflet bananowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1603 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
4 banany,
100 ml mleka,
2 jaja,
1 bialko,
30 g masla,
60 g cukru,
1 lyzka maki,
1/2 laski wanilii,
25 ml rumu,
szczypta soli.

1. Banany umyc w cieplej wodzie, obrac, przetrzec przez sito.
2. W garnku zagotowac mleko z 35 g cukru, szczypta soli i wanilia. Po zagotowaniu wyjac wanilie. Dodac 1 lyzke maki wymieszana z 3 lyzkami zimnego mleka, gotowac na malym ogniu 2 min. Wlozyc przetarte banany, wymieszac, zdjac
z ognia, wlac rum.
3. Forme sufletowa wysmarowac maslem, wysypac w srodku cukrem. Ogrzac piekarnik do temp. 200żC.
4. W misce rozetrzec 2 zoltka z maslem. Dodac do masy bananowej, dobrze wymieszac. 3 bialka ubic na sztywna piane. Pod koniec ubijania dodac 25 g cukru.
Polaczyc z masa bananowa, delikatnie wymieszac, przelozyc do formy, piec
30 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności