<- Suflet z mąki kartoflanejLista potraw z grupy: DeserSuflet z pomarańczy ->

PDF Drukuj

Suflet z owocow kandyzowanych

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1302 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
150 g owocow kandyzowanych,
50 ml bialego rumu lub destylatu owocowego,
200 g cukru,
6 jaj,
75 g maki,
500 ml mleka,
sol,
maslo do posmarowania formy,
cukier puder do posypania.

1. Kandyzowane owoce pokroic w cienkie plasterki, nastepnie na male kawalki.
Zalac rumem, odstawic na 15 min.
2. Zagotowac mleko. Utrzec 4 zoltka z cukrem na puszysta, biala mase. Dodac make, wymieszac. Powoli wlewac wrzace mleko stale mieszajac. Przelac do garnka, postawic na malym ogniu i w dalszym ciagu mieszajac gotowac krem 2 min.
Zdjac z ognia, odstawic.
3. Forme sufletowa wysmarowac maslem, wysypac w srodku cukrem. Piekarnik ogrzac
do temp. 200żC.
4. Do kremu dodac pozostale 2 zoltka i pokrojone owoce kandyzowane razem z rumem. Ubic sztywna piane z 6 bialek i odrobiny soli. Polaczyc z kremem, delikatnie wymieszac. Przelozyc do formy, wstawic do pieca na 25 min. Otworzyc
piec, posypac szybko suflet cukrem pudrem, zapiekac jeszcze 5 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności