<- Świeczniki bananoweLista potraw z grupy: DeserTalerz owocow ->

PDF Drukuj

Taca ze swiezymi owocami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1939 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
2 pomarancze,
2 jablka,
2 brzoskwinie,
2 kiwi,
1 mala kisc winogron,
4 plasterki ananasa z puszki.
truskawki, agrest, porzeczki

1. Pomarancze, za pomoca bardzo ostrego noza, obrac ze skory. Nalezy sciac
gruba skorke zewnetrzna wraz z biala blonka pokrywajaca czastki. Wyciac nozem czastki spomiedzy blonek okrywajacych boki czastek.
2. Jablka podzielic na cwiartki, wyciac gniazda nasienne. Z kazdej cwiartki
wyciac od strony pokrytej skorka trojkatny klin, z tego klina wyciac nastepny. Ilosc klinow wycinanych z wiekszych klinow zalezy od wielkosci jablka.
Zlozyc kliny w cwiartke, rozsuwajac je nieco wzdluz osi.
3. Brzoskwinie pociac w poprzek na plastry, przeciac od brzegu ku srodkowi i
zlozyc tak, by powstala czarka, w ktora wkladane beda drobne owoce.
4. Z innymi owocami - kiwi, ananas, truskawki - nalezy postapic podobnie, tnac
je na czastki i plastry. Owoce male i koliste - agrest, winogrona, porzeczki - zostawic w calosci.
5. Owoce ukladac na tacy, dobierajac je pod wzgledem ksztaltu i koloru tak, by
tworzyly atrakcyjne ale zrownowazone kompozycje.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności