<- ToffiLista potraw z grupy: DeserTort nalesnikowy ->

PDF Drukuj

Toffi

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2645 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
4 banany lub 2 jablka,
250 g cukru krystalicznego,
100 g maki ryzowej,
100 g maki pszennej,
2 lyzki kaszy manny,
proszek do pieczenia,
1 lyzka oleju sezamowego,
1 lyzka ziarna sezamowego,
1 lyzka soku z cytryny,
olej do glebokiego smazenia,
1 l lodowato zimnej wody w osobnym naczyniu.

1. Owoce obrac i pokroic na kawalki dlugosci 5-6 cm. Zalac sokiem cytrynowym,
wymieszanym z 1 lyzka wody i odstawic na 15 min. Silnie oziebic 1 l wody.
2. Olej sezamowy wymieszac z cukrem. Dodac 125 ml wody. Ogrzewac powoli, ciagle
mieszajac, poki sie nie zagotuje. Gotowac na wolnym ogniu do momentu, w ktorym plyn nie zabarwi sie na jasnozloto.
3. Oba rodzaje maki przesiac do miseczki. Dodac proszek do pieczenia i kasze
manna. Dolac 200 ml letniej wody i wyrobic na jednolita mase.
4. Owoce wyjac z soku. Obtaczac w ciescie i smazyc na glebokim oleju przez ok.
2 min. Osaczyc z nadmiaru tluszczu, po czym zanurzac w syropie, posypac
ziarnem sezamowym i przeniesc jak najszybciej do naczynia z lodowata woda.
Zanurzac je w niej na 2-3 sek.
5. Ukladac na polmisku i podawac od razu lub po ostudzeniu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności