<- B 52 (przepis w j.angielskim)Lista potraw z grupy: Drinki (alkoholowe)Baby's Bottom (przepis w j.angielskim) ->

PDF Drukuj

B i b

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2236 razy.


Porcja dla 2 osob.
80 ml koniaku lub brandy,
80 ml benedyktynki (likier korzenny),

1. Do kieliszkow koniakowych lub duzych likierowych wlac benedyktynke, na nia
delikatnie koniak, tak by koniak zostal na wierzchu. Tak przyrzadzony napoj
powinien miec temp. pokojowa. Dziala wtedy rozgrzewajaco i pobudzajaco. Moze
byc podawany miedzy posilkami, przed i po poludniu oraz do ciast i deserow.
2. Napoj ten mozna rowniez podawac na chlodno. Przyrzadza sie go wtedy w kieliszkach do czerwonego wina. Skladniki wlac do kieliszkow, wymieszac, dodac
po 2 kostki lodu. Podawac po chwili, wkladajac do kazdego kieliszka krotka
slomke.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 19 "Koktajle", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności