<- Bloody Maru (przepis w j.angielskim)Lista potraw z grupy: Drinki (alkoholowe)Bloody Mary (przepis w j.angielskim) ->

PDF Drukuj

Bloody mary

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2825 razy.


Porcja dla 2 osob.
100 ml wodki czystej,
200 ml soku pomidorowego,
20 ml soku cytrynowego,
2 krople sosu paprykowego Tabasco,
4 krople sosu Worcestershire,
sol selerowa,
10 kostek lodu.

1. Do szklanicy barmanskiej wrzucic 4 kostki lodu.
2. Wlac wodke, sok pomidorowy, sok cytrynowy, Tabasco i sos Worcestershire, dodac sol. Dobrze wymieszac lyzka koktajlowa.
3. Do wysokich szklanek wrzucic po 3 kostki lodu i wlac do nich rowne ilosci
koktajlu, zatrzymujac w szklanicy lod uzyty do schlodzenia. Szklanki mozna
przybrac plasterkiem cytryny.
4. Podawac przed poludniem jako napoj odswiezajacy i wzmacniajacy, mozna go tez
podawac jako aperitif, gdyz dziala pobudzajaco na apetyt.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 19 "Koktajle", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności