<- Gin Daisy (przepis w j.angielskim)Lista potraw z grupy: Drinki (alkoholowe)Gin Fizz (przepis w j.angielskim) ->

PDF Drukuj

Gin fizz

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1652 razy.


Porcja dla 2 osob.
80 ml ginu,
40 ml soku cytrynowego,
250 ml wody sodowej zmrozonej,
2 lyzeczki cukru pudru,
1 bialko,
2 galazki miety,
2 plasterki cytryny,
8 kostek lodu.

1. Do shakera wrzucic 4 kostki lodu, wlac gin, sok cytrynowy i bialko, wsypac
cukier puder. Wstrzasac energicznie przez kilkadziesiat sekund, by cukier i
bialko wymieszaly sie z ginem i sokiem.
2. Brzegi kieliszkow natrzec kawalkiem cytryny, nastepnie zanurzyc na chwile w
cukrze wysypanym na spodek. Odwrocic kieliszki, poczekac az cukier przyschnie i wlozyc ostroznie do kazdego kieliszka po 2 kostki lodu. Przelac napoj z shakera zatrzymujac lod. Uzupelnic zawartosc kieliszkow woda sodowa.
Plyn nalezy nalewac bardzo uwaznie, by nie zniszczyc dekoracji brzegu kieliszka. Przybrac kieliszki galazka miety i plasterkiem cytryny. Podawac ze
slomka, miedzy posilkami, w porze przedpoludniowej.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 19 "Koktajle", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności