Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1837 razy.
Porcja dla 2 osob.
80 ml koniaku,
120 ml porto,
200 ml kawy czarnej, mocnej, swiezo zaparzonej,
1 zoltko,
2 lyzeczki cukru pudru,
galka muszkatolowa.
1. Zoltko ubic z cukrem pudrem na jednolita mase.
2. Do rondla wlac kawe, koniak i porto. Postawic na malym ogniu. Podgrzewac
ciagle mieszajac i pilnujac, aby mieszanina nie zagotowala sie.
3. Do naczynia z ubitym zoltkiem wlewac powoli podgrzana mieszanine i ubijac
energicznie, by otrzymac jednorodny plyn.
4. Przelac gotowy napoj do szklanek z uchem, wczesniej podgrzanych. Wierzch napoju posypac galka muszkatolowa swiezo starta.
5. Podawac miedzy posilkami lub do slodyczy w chlodne dni.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 19 "Koktajle", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach