<- Whiskey Sour (przepis w j.angielskim)Lista potraw z grupy: Drinki (alkoholowe)Whisper (przepis w j.angielskim) ->

PDF Drukuj

Whisky sour

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1945 razy.


Porcja dla 2 osob.
160 ml whisky,
80 ml soku cytrynowego swiezo wycisnietego,
1 lyzeczka syropu z trzciny cukrowej lub cukru pudru,
2 wisnie koktajlowe,
2 plasterki cytryny,
6 kostek lodu.

1. Do shakera wrzucic dobrze rozkruszone kostki lodu.
2. Wlac whisky, sok cytrynowy i syrop. Energicznie trzasc shakerem, by skladniki schlodzily sie, a syrop dobrze wymieszal z whisky i sokiem.
3. Przelac, zatrzymujac lod, do wysokich szklanek z krotka nozka. Do kazdej
szklanki wlozyc wisnie nadziana na szpadke, a brzeg szklanki przybrac plasterkiem cytryny.
4. Podawac miedzy posilkami przed poludniem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 19 "Koktajle", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności