<- Gesie podrobki z ryzemLista potraw z grupy: Mięso: DróbGesie watrobki panierowane ->

PDF Drukuj

Gesie watrobki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2722 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
1 kg gesich watrobek,
300 ml mleka,
150 g smalcu gesiego lub wieprzowego,
1 cebula,
200 ml bialego wina,
1 lyzeczka papryki,
sol, pieprz.
Przybranie:
2-3 zielone papryki, pomarancze,
plasterki smazonej cebuli.

1. Watrobki oczyscic z blon i zolci, umyc i przez 1 godz. moczyc w mleku. Nastepnie wyjac, osuszyc i posolic.
2. Cebule obrac, umyc i drobno posiekac.
3. W glebokim garnku rozgrzac tluszcz, lekko zrumienic cebule, dodac watrobki,
obsmazyc, posypac pieprzem, zalac winem, dusic (ok. 20 min.) na malym ogniu.
Gdyby plyn wyparowal, uzupelnic woda z winem. Nastepnie wlozyc watrobki do
goracego piekarnika na 10 min. Gdy watrobki sie zrumienia wyjac, ostudzic i
wlozyc do lodowki. Sos z watrobek zachowac.
4. Zimne watrobki pokroic na plasterki ostrym nozem (maczanym w goracej wodzie)
Podgrzac sos z duszenia watrobek, dodac 1 lyzeczke papryki i polac watrobki.
Ponownie wstawic do lodowki.
5. Watrobki podac na glebokim polmisku, przybrane czastkami pomaranczy i smazonej cebuli.
6. Do watrobek mozna podawac grzanki z czosnkiem lub pieczone kartofle.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 16.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności