<- Kaczka faszerowanaLista potraw z grupy: Mięso: DróbKaczka faszerowana po francusku ->

PDF Drukuj

Kaczka faszerowana bez rozcinania

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 7112 razy.


Porcja dla 10 osob. Czas przygotow. 3,5 godz +24 g
2 kaczki.
Farsz:
600 g watrobek z gesi lub innego drobiu,
800 g lopatki wieprzowej,
2 l wywaru jarzynowego,
350 ml porto,
1 lyzka cukru,
1 lyzka saletry,
4 jaja,
10 g zelatyny,
400 ml smietanki kremowej,
50 g suszonych borowikow.

1. Borowiki umyc, namoczyc, ugotowac. Wywar przecedzic, grzyby pokroic w kostke.
2. Wypatroszyc jedna kaczke, usunac z niej wszystkie kosci. Natrzec cukrem i
saletra. Ulozyc w rynience.
3. Druga kaczke pociac na kawalki. Skore i kosci usunac. Piersi odciac, natrzec cukrem i saletra. Ulozyc w rynience obok pierwszej kaczki. Zalac 100
ml porto, odstawic na 12 godz.
4. Do garnka wlac wywar jarzynowy, wywar z borowikow, wlozyc kosci kaczek, gotowac 1 godz. Odszumowac, odparowac do objetosci 500 ml, wlac 100 ml porto,
zagotowac, ostudzic. Watrobki zalac 150 ml porto, odstawic na 1 godz.
5. Zemlec lopatke, watrobki i mieso z drugiej kaczki, ktora nie byla marynowana. Wymieszac, dodac jaja, smietanke i grzyby. Marynowane piersi drugiej kaczki pokroic w paski. Do calej marynowanej kaczki wlozyc polowe farszu. Na
nim ulozyc paski marynowanych piersi i dopelnic reszta farszu. Kaczke zaszyc
i wlozyc do formy. Podlac polowa wywaru z porto, piec 1,5 godz w temp.200żC.
6. Gdy kaczka ostygnie, przygotowac galarete: pozostaly wywar zagotowac i rozpuscic w nim zelatyne namoczona w 2 lyzkach zimnej wody. Nastepnie galarete
ochlodzic i plynna zalac kaczke. Wstawic do lodowki na 24 godz. Przed podaniem pokroic w plastry.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności