<- KACZKA PO PEKIŃSKULista potraw z grupy: Mięso: DróbKACZKA W CIEŚCIE ->

PDF Drukuj

Kaczka sar keong

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2740 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1,5 kg kaczki,
3 lyzki pasty sojowej,
10 szalotek,
5 zabkow czosnku,
kawalek imbiru (1 cm),
1 lyzeczka ciemnego sosu sojowego,
1 lyzka jasnego sosu sojowego,
1 lyzeczka pieprzu,
olej do smazenia.

1. Kaczke oplukac i pokroic na duze kawalki.
2. Szalotki pokroic na plasterki, imbir i czosnek obrac, a nastepnie drobno pokroic. Przelozyc do mozdzierza i utrzec na gladka paste.
3. Olej rozgrzac w garnku i smazyc na nim przez 2 min., ciagle mieszajac, paste
z szalotek, imbiru i czosnku wymieszana z pasta sojowa i pieprzem.
4. Dodac kawalki kaczki, sosy sojowe i lekko podsmazyc, mieszajac przez 2-3min.
5. Do garnka wlac taka ilosc wody, aby zakryla kaczke. Doprowadzic do wrzenia,
czesto mieszajac. Gotowac, az kaczka bedzie miekka (ok. 30-40 min.), dolewajac wody jesli potrzeba. Przed podaniem odparowac sos.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności