<- Kaczka z nadzieniem pomarańczowymLista potraw z grupy: Mięso: DróbKaczki młode ?a la Nelson.? ->

PDF Drukuj

Kaczka z pomaranczami w ciescie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3212 razy.


12-14 porcji. Czas przygotow. 6 godz.
Ciasto polkruche:
300 g maki,
150 g masla,
4 lyzki zimnej wody,
sol,
maslo do smarowania formy,
jajo do smarowania ciasta.
Farsz:
1 mloda kaczka,
700 g schabu karkowego,
250 g watrobek drobiowych,
150 g masla,
4 cebulki dymki,
100 ml bialego wina,
2 lyzki koniaku,
skorka z polowy pomaranczy,
2 jaja,
160 ml bulionu,
5 pomaranczy,
sol, pieprz, ziele angielskie, kolendra,
na galaretke 500 ml bulionu,
20 g zelatyny,
50 ml likieru pomaranczowego.

1. Oddzielic mieso kaczki od kosci. Filety z piersi posolic, posypac pieprzem i
ziolami; skropic koniakiem, odlozyc. Reszte miesa i pokrojony w kostke schab
posypac sola, pieprzem i ziolami, zalac winem; dodac posiekana i przesmazona
na 1 lyzce masla cebule, marynowac 3 godz.
2. Make przesiac, dodac maslo, sol, posiekac nozem, mieszajac jednoczesnie z
maka. Dolac wode, szybko zagniesc ciasto. Uformowac kule, owinac w folie,
wstawic na 30 min do lodowki. Ciasto rozwalkowac, wylozyc nim lekko natuszczona forme.
3. Watrobki przesmazyc na masle, przetrzec przez sito. Skorke z pomaranczy
oczyscic z bialych blon, obgotowac 3 min, posiekac. Z 4 pomaranczy wyciac
czastki bez blon. Filety piersiowe pokroic w paski. Marynowane mieso zemlec,
dodac bulion, wymieszac ze skorka pomaranczowa, jajami, watrobka i maslem.
1/3 masy ulozyc w formie, na niej rzad filetow z piersi, znowu warstwe farszu, rzad czastek pomaranczy, filetow i zakonczyc warstwa farszu. Brzegi
ciasta powinny byc wyzsze o 1 cm od powierzchni farszu. Wstawic do ogrzanego
piekarnika. Piec w temp. 180żC ok. 1,5 godz. Po upieczeniu ostudzic, wyjac
z formy.
4. Zelatyne namoczyc w lyzce wody, wymieszac z bulionem i likierem pomaranczowym. Polowa krzepnacej kalaretki polac pasztet, wstawic do lodowki. 1 pomarancze pokroic na plasterki, ktore przekroic na pol, ulozyc na pasztecie,
zalac pozostala galaretka. Wstawic do lodowki na kilka godzin.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności