<- Kura duszona w winieLista potraw z grupy: Mięso: DróbKura gotowana ->

PDF Drukuj

Kura faszerowana

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3787 razy.


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 2 godz.
1 kura,
200 g cieleciny posiekanej,
2-3 lyzki macy lub bulki tartej,
4 jaja gotowane,
2 jaja surowe,
2 lyzki oleju,
1/2 lyzeczki cynamonu,
1/2 lyzeczki soli i pieprzu,
2 lyzki smalcu z drobiu.

1. Kure sprawic iwymyc. Delikatnie wylamac kosci udowe i skrzydelka ze stawow.
Ostrym nozem odciac skore z przyleglym do niej miesem pozostawiajac wiekszosc miesa na kosciach. Kosci z miesem wyciagnac uwaznie ze skory, mieso
oddzielic od kosci. Otwor po szyi zaszyc. Skrzydelka i uda zostawic.
2. W kamionkowej misce przygotowac farsz mieszajac siekane mieso, mieso z kury
pokrojone na male kawalki, starta mace lub bulke tarta, sol, surowe jaja,
pieprz i cynamon.
3. Skore z kury wypelnic farszem wkladajac wen dodatkowo 3 jaja, zaszyc otwory.
4. Na dno brytfanny polozyc smalec, wlozyc kure. Brytfanne wstawic do goracego
piekarnika, piec ok. 1 godz. Polewac sosem, a gdy zanadto odparuje - woda.
5. Podawac pokrojona w plastry razem z kukurydza i zielona salata.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności