<- Kura po tajlandzkuLista potraw z grupy: Mięso: DróbKura w orzechach ->

PDF Drukuj

Kura w majonezie morelowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1550 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1 ugotowana kura,
225 g ugotowanego ryzu o dlugich ziarnach,
50 g migdalow,
1 ogorek,
1 czerwona papryka,
2 korniszony,
2 lyzeczki octu winnego.
Sos majonezowo-morelowy:
300 g majonezu,
2 lyzki smietany kremowki,
2 lyzki konfitur morelowych,
1 lyzeczka curry,
2 lyzeczki soku cytrynowego.

1. Z ugotowanej kury wyjac kosci, zdjac skore, pokroic w kostke.
2. Z ugotowanego cieplego ryzu uformowac pierscien lub goracy ryz wlozyc do
formy odpowiedniego ksztaltu. Po ostudzeniu wlozyc do lodowki.
3. Papryke umyc, wyjac gniazda nasienne. Korniszony obrac ze skorki. Papryke,
migdaly i korniszony drobno posiekac.
4. Zielony ogorek pokroic na plasterki, sparzyc wrzaca woda, odcedzic, zalac
octem na 10 min.
5. Przygotowac sos z majonezu i smietany. Dodac curry, konfitury i sok cytrynowy, dokladnie wymieszac.
6. Do duzej miski wlozyc pokrojona kure, zalac sosem.
7. Przed podaniem wylozyc pierscien z ryzu na polmisek. Do srodka pierscienia
wlozyc kure w majonezie. Ryz przybrac plasterkami ogorka, posiekana papryka,
korniszonami i migdalami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności