<- Kurczak - Southern Fried ChickenLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak błyskawiczny Wen Szan Ci Ting ->

PDF Drukuj

Kurczak bar-b-que

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2666 razy.


Porcja dla 5 osob. Czas przygotow. 10 godz.
1 kurczak,
2 lodygi trawki cytrynowej lib 1 lyzeczka startej skorki cytrynowej,
1 maly kawalek imbiru lub 1 lyzka sproszkowanego,
6 zabkow czosnku,
2 cebulki dymki,
2 korzenie kolendry lub pietruszki,
2 lyzki brazowego cukru,
1/2 szklanki mleka kokosowego,
1 lyzka sosu rybnego,
1 lyzka sosu sojowego,
1 lyzka oleju,
do przybrania czerwone papryczki chilli, listki kolendry lub
pietruszki.

1. Kurczaka umyc dokladnie i osuszyc sciereczka. Odciac skrzydelka tuz przy
piersi, od korpusu odciac udka, przeciac wzdluz i wyjac kosci. Korpus rozciac na dwie polowy. Wyjac kregoslup i zebra. Piersi i udka naciac ukosnie i
rozplaszczyc przykrywajac deseczka obciazona ciezarkiem.
2. Pietruszke i trawke cytrynowa oczyscic, oplukac i pokrajac. Dymke, czosnek i
imbir obrac, posiekac. Wlozyc do miksera, dodac olej, mleko kokosowe, sos
sojowy i rybny, cukier, zmiksowac.
3. Kurczaka przelozyc do miski i polac zmiksowanym sosem. Marynowac przez noc w
lodowce.
4. Zamarynowane czesci kurczaka nadziac na patyczki do pieczenia szaszlykow;
na jeden patyk nadziac oba skrzydelka, kazde udko i polowy piersi nadziac na
oddzielne patyczki. Piec na grillo obracajac od czasu do czasu i polewajac
marynata.
5. Po upieczeniu przelozyc na polmisek, przybrac kwiatkami z chilli i listkami
kolendry. Podawac gorace z ryzem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności