<- Ryba smażoną po węgierskuLista potraw z grupy: RybyRyba w curry ->

PDF Drukuj

Ryba w chrzanie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1831 razy.


80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza),
łyżka soku z cytryny,
łyżka mąki,
3 łyżki oleju,
10 dag chrzanu,
kieliszek białego wytrawnego wina,
łyżeczka masła roślinnego,
szklanka śmietany,
1,5 łyżeczki mielonego imbiru,
natka pietruszki,
pieprz,
sól.

Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem,
zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu, po czym obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju.
Źaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć filety, posypać grubymi wiórkami chrzanu, skropić winem i dusić pod przykryciem 20 - 25 min. Śmietanę dokładnie wymieszać z imbirem, solą i pieprzem. Pod koniec duszenia zalać rybę śmietaną i zagotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody lub piure i surówką, np. z białej kapusty.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności