<- Kurczak nadziewany groszkiemLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak nadziewany po polsku ->

PDF Drukuj

Kurczak nadziewany orzechami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2513 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
1 kurczak (ok. 1,5 kg),
4 lyzki masla,
sol, pieprz.
Farsz:
150 g luskanych orzechow wloskich lub 60 g migdalow,
1 jajo,
1-2 lyzki tartej bulki,
sol, pieprz.

1. Sprawionego kurczaka umyc, osuszyc. Natrzec sola z odrobina pieprzu z zewnatrz i wewnatrz. Odstawic.
2. Przygotowac farsz: orzechy posiekac, utluc. Przelozyc do miski, dodac przesiana tarta bulke, wbic jajo, posolic, przyprawic pieprzem, starannie wymieszac.
3. Kurczaka nadziac farszem, wypelniajac wnetrze brzucha i przestrzen pod skora
na piersi. Uformowac do pieczenia, zaszyc otwor bawelniana niyka, by farsz
sie nie wydostal. Przelozyc kurczaka do naczynia wysmarowanego 2 lyzkami masla. Wierzch ptaka posmarowac reszta masla lub oblozyc kawalkami masla. Piec
w piekarniku nagrzanym do temp. 200żC ok. godziny. Od czasu do czasu polewac
tuszke tluszczem z pieczenia i, w miare potrzeby, skrapiac woda. Po 30 min
kurczaka odwrocic, by sie zrumienil z obu stron.
4. Upieczonego kurczaka podzielic na 4 porcje, polac sosem i podawac.
- Zamiast orzechow mozna wykorzystac do nadzienia migdaly. 60 g migdalow sparzyc, zdjac skorki, migdaly wysuszyc na patelni (bez tluszczu), posiekac.
Dodac czerstwa (namoczona w mleku) bulke, lyzke masla utartego z 2 zoltkami,
sol, pieprz i lyzke drobno pokrojonej zielonej pietruszki. Wymieszac. Bialka
ubic na piane i polaczyc z masa.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności