<- Kurczak po kaszmirskuLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak po krakowsku 1 ->

PDF Drukuj

Kurczak po katalonsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2037 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
1 kurczak (ok. 1,5 kg),
200 ml bialego wytrawnego wina,
200 ml bulionu,
10 lyzek oleju,
3 duze cytryny,
1 duza cebula,
1 lyzka cukru,
1 lisc laurowy,
sol.

1. Kurczaka umyc i osuszyc. Cebule obrac, umyc, drobno posiekac. Cytryny umyc,
pokroic kazda wzdluz na 4 czesci.
2. W duzym garnku rozgrzac olej. Wlozyc kurczaka i obsmazac ze wszystkich
stron na zloty kolor.
3. Obsmazonego kurczaka przelozyc na talerz. Do srodka wlozyc 3 cwiartki cytryny, przykryc i odstawic w cieple miejsce.
4. Do garnka, w ktorym smazyl sie kurczak wrzucic posiekana cebule i smazyc 6
min. Wlozyc spowrotem kurczaka, dodac pozostale cwiartki cytryn, zalac winem
i dusic 5 min. Wlac bulion, wsypac lyzeczke cukru, posolic i dodac lisc laurowy. Garnek przykryc. Dusic kurczaka na malym ogniu ok. 45 min.
5. Przed podaniem podzielic kurczaka na porcje. Polac sosem z duszenia przecedzonym przez sito i oblozyc czastkami cytryny. Podawac z ryzem lub tostami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności