1. Zielone pomidory oplukac, posiekac. Czerwone pomidory sparzyc, zdjac skorke,
usunac pestki, posiekac. Pieprz zemlec. Cebule obrac, oplukac. Jedna cebule
posiekac. Czosnek obrac, oplukac. 3 zabki czosnku rozetrzec. Chilli przekroic i usunac nasiona.
2. Kurczaka umyc, wlozyc do duzego garnka. Zalac woda, dodac 1 cala cebule, 2
cale zabki czosnku, hierba santa i sol. Zagotowac, nakryc pokrywka, gotowac,
az kurczak bedzie miekki (ok. 35 min). Odcedzic, wywar zachowac. Z kurczaka
usunac kosci, a mieso porozrywac na male kawalki. W duzej misce ubic jaja i
wymieszac z miesem kurczaka. Przelozyc do plaskiego garnka.
3. Przygotowac sos. W garnku rozgrzac olej, wlozyc chilli, smazyc 1 min stale
mieszajac. Wlozyc do miksera, dodac czosnek, sol i wode. Miksowac krotko, by
pozostaly male kawaleczki chilli. Wymieszac z octem winnym i oregano.
4. Na duzej patelni rozgrzac smalec, wrzucic posiekana cebule, rozgniecione
zabki czosnku i smazyc 3 min. Dodac wszystkie pomidory i smazyc az zmiekna.
Wlac 500 ml wywaru, dodac zmielone przyprawy. Zagotowac, zmniejszyc ogien i
stopniowo wlewac do garnka z jajkami i miesem kurzym. Garnek postawic na malym ogniu i gotowac nie mieszajac. Lopatka odsunac jajka od brzegow garnka,
by sos pomidorowy mogl przedostac sie na wierzch. Gdy jajka sie zetna zdjac
z ognia i podawac z sosem chilli pasillas.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach