Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2708 razy.
Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 6 godz.
1,5 kg kurczaka,
1 marchewka,
1 cebula,
1 seler,
1 okragly chleb,
200 g kurzych watrobek,
1/2 lyzeczki sproszkowanego ziela angielskiego,
250 g orzechow wloskich, pistacjowych lub migdalow,
3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki,
1 lyzeczka miety,
2 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzka oliwy,
woda, sol, pieprz.
1. Z kurczaka i jarzyn ugotowac rosol. Kurczaka osaczyc, a nastepnie po usunieciu kosci i skory, posiekac.
2. Watrobki wyplukac i oczyscic z blonek. Oliwe rozgrzac na patelni, smazyc watrobki na srednim ogniu 3-4 min., dodac pare lyzek rosolu, sol, pieprz, ziele angielskie, nastepnie doprowadzic do wrzenia. Odstawic i przetrzec przez
sito.
3. Posiekac orzechy. Przetarte watrobki wymieszac z kurczakiem, dodac orzechy,
pietruszke, miete i sok z cytryny. Dobrze wymieszac, sprobowac i (jesli potrzeba) doprawic sola i pieprzem. Wyrobic i dodac odrobine rosolu, jesli masa bedzie zbyt sucha.
4. Wierzch chleba odciac i odlozyc. Wykroic miazsz, pozostawiajac scianki grubosci 2 cm.
5. Wnetrze chleba skropic rosolem. Wypelnic masa z kurczaka i watrobek, przykryc wierzchem, skropic rosolem, a nastepnie odstawic do lodowki na 3-4
godz.
6. Chleb podawac na zimno pokrojony w plastry.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach