1. Kurczaka umyc, pokroic na porcje. Batat obrac, pokroic w kostke. Migdaly
sparzyc, zdjac skorke. Plastry ananasa pokroic w kostke. Banany obrac, pokroic na plasterki.
2. Chilli opiec na patelni, usunac nasiona, zalac goraca woda, odstawic na 20
min. Osaczyc z wody na sicie. Nastepnie opiec na patelni cebule, czosnek,
cynamon, gozdziki, ziarna pieprzu, migdaly, oregano i tymianek. Przelozyc do
miksera, dodac chilli i zmiksowac.
3. W garnku rozgrzac 1 lyzke oleju, wlozyc zmiksowane chilli z przyprzwami,
smazyc 5 min ciagle mieszajac. Pomidory opiec, zdjac skorke, zmiksowac i dodac do chilli. Gotowac sos 7 min na malym ogniu stale mieszajac. Odstawic.
4. W plaskim garnku rozgrzac pozostaly olej i na duzym ogniu zrumienic pokrojonego kurczaka. Wlac wode, wlozyc galazke zielonej pietruszki, posolic, przykryc i gotowac na malym ogniu. Po 15 min wlac sos z chilli i gotowac 10 min.
Dodac batat i gotowac jeszcze 10 min.
5. Usmazyc na masle plasterki banana i kostki ananasa. Dodac do kurczaka, doprawic sola i pieprzem. Gotowac na malym ogniu, az kurczak bedzie miekki.
6. Ugotowanego kurczaka polac sosem i od razu podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach