<- Kurcze mulligatawnyLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurcze w cytrynie ->

PDF Drukuj

Kurcze tandoori

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1579 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. +1 doba
kurcze ok. 1,5 kg,
5 dl jogurtu,
2 duze cebule,
4 zabki czosnku,
50 g swiezego imbiru lub 1,5 lyzeczki sproszkowanego,
sok z 1 cytryny,
2 lyzki garam masala,
1 lyzeczka chilli,
1 lyzeczka papryki,
1/2 lyzeczka szafranu,
1,5 lezeczki soli.

1. Kurcze podzielic na cwiartki, zdjac skore. W kazdej cwiartce zrobic 2-3 naciecia glebokosci 1,5 cm. Natrzec sola.
2. Posiekac drobno cebule, czosnek i imbir, dodac pozostale przyprawy, dobrze
zmiksowac z jogurtem i sokiem z cytryny.
3. Ulozyc kurczaka w kamionce, zalac marynata i przechowac w lodowce 1 dobe.
4. Przelozyc cwiartki kurczaka wraz z marynata do zaroodpornego naczynia i wlozyc do dobrze nagrzanego piekarnika na 1 godz. 30 min.
5. Kurczaka wylozyc na polmisek, sos podawac osobno w sosjerce.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności