<- Kurcze w miodzieLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurcze z oliwkami i papryka ->

PDF Drukuj

Kurcze w pomidorach z miodem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2092 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
1 kurcze wagi 1,5 kg,
2,5 kg pomidorow,
1 obrana i utarta cebula,
3 lyzki gestego miodu,
150 g masla,
100 g obranych migdalow,
1 lyzeczka prazonego ziarna sezamowego,
szczypta szafranu,
1 lyzeczka cynamonu,
sol, pieprz,
2 lyzki oliwy.

1. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorki, wypestkowac i pokroic na male
kawalki.
2. Kurcze sprawic (zachowac podroby), umyc, osuszyc i pokroic na 8 czesci.
Ulozyc je wraz z podrobami na dnie pojemnego rondla. Przykryc pokrojonymi
pomidorami. Osolic, dodac maslo i cebule, doprawic szafranem i pieprzem.
Przykryc i dusic na umiarkowanym ogniu ok. 35 min. W trakcie duszenia od
czasu do czasu wstrzasac rondlem.
3. Gotowe kawalki kurczecia (mieso powinno bez trudu odchodzic od kosci) wyjac
i odstawic w cieple miejsce. Sos odparowac na wolnym ogniu, intensywnie
mieszajac do chwili, gdy na jego powierzchni ukaze sie stopione maslo.
Smazyc jeszcze 3-4 min.
4. Dodac miod i cynamon, wymieszac, po czym ponownie dodac kawalki kurczecia.
Trzymac na bardzo malym ogniu przez kilka minut, ostroznie je obracajac.
Zdjac z ognia i odstawic w cieple miejsce. Na wrzacej oliwie usmazyc na
zloto migdaly.
5. Kawalki kurczecia umiescic na polmisku, oblozyc "konfitura" z pomidorow,
posypac smazonymi migdalami i ziarnem sezamowym, po czym podawac od razu,
bardzo gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności