<- Kurcze z prodiżaLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczeta duszone z koperkiem ->

PDF Drukuj

Kurcze zapiekane w ciescie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2200 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
1 kurczak,
500 g ciasta fyllo (przepis w "ogolne"),
250 g masla,
250 g utartego zoltego sera,
1 cebula,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
2 jaja,
sol, pieprz.

1. Kurczaka sprawic i ugotowac w 1 l osolonej wody. Do gotowania dodac cebule
pokrojona w plastry i przesmazona. Gdy mieso bedzie miekkie wyjac kurczaka a
rosol zachowac.
2. Z kurczaka usunac skore i kosci, mieso pokroic na drobne czastki.
3. Jaja ubic, polaczyc z miesem, zoltym serem, zielona pietruszka, sola i pieprzem. dodac rosol wraz z rozgotowana cebula. Wymieszac na jednolita mase.
4. Naczynie do zapiekania natluscic maslem. Dno i scianki wylozyc ciastem fyllo
zostawiajac czesc ciasta na przykrycie z wierzchu. Ciasto natluscic, nastepnie rownomiernie napelnic farszem. Nakryc reszta ciasta.
5. Wstawic do piekarnika o temp. 200żC, zapiekac 1 godz. Podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności