Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2108 razy.
Porcja dla 3 osob. Czas przygotow. 40 min.
200 g miesa z kurczaka,
100 g sera ementalera lub cheddara,
2 dymki,
100 g bulki tartej (najlepiej z chalki),
szpadki do nadziewania.
Ciasto:
100 g maki,
2 zoltka,
2 lyzki wody,
olej do frytury.
1. Mieso obrac ze skory i pokroic na cienkie platki, ser takze na platki o dlugosci 7 cm, cebule pociac na slupki o dlugosci 7 cm.
2. W srodku kazdego platka miesa ulozyc plasterek sera, kawalek cebuli i zwinac
ciasto, wbic dwa patyczki w odleglosci 2 cm od siebie.
3. Wymieszac make z zoltkami i dodac wode, osobno przygotowac na talerzyku bulke tarta.
4. Kazdy kawalek miesa obtoczyc najpierw w ciescie, a potem w bulce tartej.
5. W naczyniu do glebokiego smazenia rozgrzac olej, smazyc po 2-3 kawalki miesa
na zloty kolor, osaczyc.
6. Kazdy kawalek po usmazeniu przekroic pionowo na pol tak, aby w kazdej polowce zostal jeden patyczek.
7. Ulozyc ladnie na talerzyku i bibulkowej serwetce, podawac z sosem sojowym,
worcester lub musztarda jako goraca przystawke lub danie glowne do ryzu.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach