<- Opiekany kurczak w sosie cytrynowymLista potraw z grupy: Mięso: DróbPAELLA WALENCKA ->

PDF Drukuj

Opor ayam - curry z kurczaka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1659 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1,5 kg kurczaka,
625 ml rzadkiego mleka kokosowego,
1 lyzeczka cytronelli,
2 liscie laurowe,
1 lyzeczka cukru,
125 ml gestego mleka kokosowego,
4 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzeczka soli,
plasterki smazonej cebuli.
Pasta:
3 lyzeczki kolendry,
3/4 lyzeczki kminku,
1/4 lyzeczki kopru,
12-16 orzeszkow cashew,
8 szalotek,
2 zabki czosnku,
kawalek swiezego imbiru (1 cm),
1/2 lyzeczki pieprzu.

1. Kurczaka umyc, pokroic na 14 kawalkow.
2. Przygotowac paste: kolendre, kminek i koper podsmazyc na suchej patelni 2-3
min., a nastepnie utrzec w mozdzierzu na miazge lub zemlec w mlynku.
3. Orzeszki (jesli sa solone) oplukac pod biezaca woda. Drobno pokroic.
4. Czosnek i imbir obrac, a nastepnie wraz z szalotkami drobno pokroic, przelozyc do mozdzierza. Dodac orzeszki oraz sproszkowane ziola i utrzec na gladka
paste. Dodac pieprz i wymieszac.
5. Paste przelozyc do garnka i ciagle mieszajac dolac 625 ml rzadkiego mleka
kokosowego. Dodac cytronelle, liscie laurowe, cukier i sol. Gotowac przez
kilka minut.
6. Kawalki kurczaka przelozyc do garnka, dobrze wymieszac z pasta i gotowac bez
przykrycia, az mieso bedzie miekkie.
7. Kurczaka zalac 125 ml gestego mleka kokosowego i podgrzac przez 2-3 min.
Przed podaniem wymieszac z sokiem z cytryny i przybrac plasterkami smazonej
cebuli.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności