1. Kurczaka umyc, pokroic na 14 kawalkow.
2. Przygotowac paste: kolendre, kminek i koper podsmazyc na suchej patelni 2-3
min., a nastepnie utrzec w mozdzierzu na miazge lub zemlec w mlynku.
3. Orzeszki (jesli sa solone) oplukac pod biezaca woda. Drobno pokroic.
4. Czosnek i imbir obrac, a nastepnie wraz z szalotkami drobno pokroic, przelozyc do mozdzierza. Dodac orzeszki oraz sproszkowane ziola i utrzec na gladka
paste. Dodac pieprz i wymieszac.
5. Paste przelozyc do garnka i ciagle mieszajac dolac 625 ml rzadkiego mleka
kokosowego. Dodac cytronelle, liscie laurowe, cukier i sol. Gotowac przez
kilka minut.
6. Kawalki kurczaka przelozyc do garnka, dobrze wymieszac z pasta i gotowac bez
przykrycia, az mieso bedzie miekkie.
7. Kurczaka zalac 125 ml gestego mleka kokosowego i podgrzac przez 2-3 min.
Przed podaniem wymieszac z sokiem z cytryny i przybrac plasterkami smazonej
cebuli.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach