<- Pasztet z gołębi w cieście francuskimLista potraw z grupy: Mięso: DróbPasztet z kurczęcia z ziołami ->

PDF Drukuj

Pasztet z kurczaka, szynki i moreli

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1690 razy.


10-12 porcji. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.
260 g suszonych moreli,
250 g wedzonej szynki,
100 ml bialego wina,
250 g swiezego boczku,
500 g piersi kurczaka,
125 ml smietany,
2 lyzki koniaku,
1 jajo,
1 lodyga selera naciowego,
1 srednia cebula,
2 zabki czosnku,
1 lyzka zielonego pieprzu,
sol, pieprz, lisc laurowy,
tluszcz do smarowania formy.

1. Morele namoczyc w winie przez 2 godz. Boczek wlozyc do wrzacej wody, gotowac
20 min. Szynke pokroic w kostke. Cebule i czosnek obrac, posiekac. Filety z
piersi pokroic w kostke. Lodyge selera oplukac, pokroic w plasterki.
2. Obgotowany boczek i filety z kurczaka zemlec w maszynce. Do mies dodac cebule, czosnek, surowe jajo, zmiksowac na gladka mase. Dodac koniak, szynke,
morele (6 szt. odlozyc) i seler. Przyprawic sola i pieprzem, dodac cale
ziarna zielonego pieprzu.
3. Forme pasztetowa natluscic, na dnie na srodku ulozyc w rownych odstepach morele i listki laurowe, na nie wylozyc mase pasztetowa. Forme przykryc natluszczona folia aluminiowa, wstapic do goracej kapieli wodnej. Piec w temp.
180żC przez 1,5 godz.
4. Po upieczeniu zdjac folie, odlac wytworzony sok, przykryc odpowiedniej wielkosci deseczka i obciazyc odwaznikiem. Wstawic do lodowki na 12 godz. Przed
podaniem wyjac z formy i pokroic na plastry.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności