Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2412 razy.
Porcja dla 10-12 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
1 ges (ok. 4 kg),
2 lyzki majeranku,
2 cebule,
4 winne jablka,
4 kartofle,
sol, pieprz.
1. Ges natrzec z zewnatrz i wewnatrz majerankiem i sola wymieszana z pieprzem.
Odstawic na 2-3 godz, wlozyc do brzucha gesi 4 polowki zrumienionej bez tluszczu cebuli, jablka (w skorce) oraz obrane i pokrojone na plastry kartofle.
Zaszyc wszystkie otwory. Przelozyc do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do
temp. 175żC przez 2,5 godz. W czasie pieczenia nakluwac piers gesi widelcem,
polewac sosem i skrapiac woda. Po upieczeniu rozwiazac tuszke, wyjac jablka
i kartofle (podawac razem z porcjami miesa). Po sprawieniu gesi nalezy wyciac z niej nadmiar tluszczu, ktory wykorzystujemy osobno.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach