<- Pieczony indyk lub indyczka 2Lista potraw z grupy: Mięso: DróbPiers indycza faszerowana w sosie smietanowym ->

PDF Drukuj

Pieczony kaplon, kogut lub kura

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3570 razy.


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 2 godz.
1 kaplon, kogut lub kura (ok. 3 kg),
50 g masla anchois,
2 lyzki tartej bulki,
2 lyzki majeranku,
1 peczek zielonej pietruszki,
sol, pieprz,
maslo do posmarowania formy.

1. Kaplona natrzec z zewnatrz i wewnatrz majerankiem wymieszanym z sola i pieprzem. Uformowac do pieczenia. Do srodka wlozyc peczek zielonej pietruszki.
Naciecia na brzuchu zaszyc albo spiac szpilkami. Odstawic na godzine w chlodne miejsce, nastepnie przelozyc do formy wysmarowanej maslem, na piersiach
ptaka ulozyc kawalki masla anchois i piec w piekarniku nagrzanym do temp.
200żC ok. 2 godz. Pod koniec pieczenia posypac tarta bulka. Mozna tez oblozyc kaplona maslem i owinac folia aluminiowa. Pod koniec pieczenia odwinac z
folii, posypac tarta bulka, ewentualnie polac smietana i piec do zrumienienia.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności