Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5137 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
1-2 kurczaki (ok. 1,5 kg),
2 lyzki soku z cytryny,
1 marchewka,
1 por,
1 pietruszka,
1 maly kalafior,
1 kalarepka,
1/2 malego selera,
1 srednia cebula,
4 ziarna ziela angielskiego,
2 gozdziki,
1 l wody,
sol, pieprz.
Sos:
250 ml rosolu z kurczaka,
1 lyzka masla,
1 lyzka maki,
2 lyzki smietany,
2 zoltka,
1 lyzka soku z cytryny,
1 lyzka pokrojonego koperku,
1 lyzka pokrojonej zielonej pietruszki,
1/2 lyzeczki cukru, sol.
1. Sprawionego kurczaka umyc, pokroic na 4 czesci, skropic sokiem z cytryny i
przykryc. Jarzyny (poza kalafiorem) obrac, oplukac, pokroic na dosc duze,
rowne kawalki. Obrana cebule zostawic w calosci.
2. Kurczaka wlozyc do garnka, zalac wrzaca woda, gotowac pod przykryciem na malym ogniu 20 min. Po tym czasie dodac jarzyny, sol, pieprz i przyprawy. Jarzyny polozyc na wierzchu, aby mozna je bylo wyjac po ugotowaniu potrawki.
Gotowac do miekkosci ok. 40 min. Odlac 250 ml rosolu (do sosu) i ostudzic.
3. Kalafior umyc, ugotowac w osolonej wodzie. Wyjac, przecedzic, podzielic na
czastki.
4. Przygotowac sos: zrobic biala zasmazke z masla i maki, rozprowadzic zimnym
rosolem i, ciagle mieszajac, gotowac na bardzo malym ogniu, az sos zgestnieje. Zdjac z ognia, dodac koperek, zielona pietruszke, sok z cytryny, cukier
i zoltka roztarte ze smietana. Zamieszac, dobrze podgrzac, ale juz nie gotowac.
5. Przelac rosol przez sito. Z ugotowanego kurczaka wyjac wieksze kosci. Jarzyny, kalafior i kurczaka ulozyc na polmisku, zalac goracym sosem i oblozyc
dookola ryzem ugotowanym na sypko. Tak samo mozna przyrzadzic kure lub indyczke, z tym ze kure trzeba gotowac dluzej.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
super przepis dzięki Nadesłał(a): iwo <pokoiwo@wp.pl> 2007-06-27 11:06:26