Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3037 razy.
Porcja dla 2 osob. Czas przygotow. 40 min.
1 ugotowany kurczak,
1 swiezy ananas,
2 lodygi selera naciowego,
50 g orzechow wloskich,
1 brzoskwinia.
Sos:
250 g majonezu,
250 ml kwasnej smietany,
sok z 1/2 cytryny,
1 lyzeczka startej skorki cytrynowej,
sol, pieprz.
1. Z ugotowanego kurczaka wyjac kosci, zdjac skore, mieso pokroic w kostke.
2. Ananas, cytryne i lodygi selera dokladnie umyc. Seler pokroic w kostke.
3. Ananas przekroic wzdluz (lacznie z "czuprynka"). Miazsz wyjac ostroznie, by
nie uszkodzic skorki, nastepnie pokroic go w duza kostke.
4. Wycisnac sok z cytryny. Zetrzec wierzchnia warstwe skorki.
5. Przygotowac sos. Do majonezu dodac smietane, starta skorke z cytryny, sok
cytrynowy, sol i pieprz.
6. Do duzej miski wlozyc pokrojonego kurczaka, ananas i selery. Zalac sosem i
wymieszac.
7. Przed podaniem przelozyc salatke do wydrazonych polowek ananasa, przybrac
polowkami orzechow i brzoskwini.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach