<- Soczysty kurczakLista potraw z grupy: Mięso: DróbSzaszlyczki z kaczka ->

PDF Drukuj

Suflet z watrobek drobiowych

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2030 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
250 g kurzych watrobek,
80 g cebuli dymki,
1 peczek pietruszki,
60 g masla,
4 jaja,
30 g maki,
25 ml porto,
300 ml mleka,
sol, pieprz,
maslo do posmarowania foremek.

1. Przygotowac sos: na patelni rozgrzac 30 g masla. Wsypac make, wymieszac na
gladka mase. Wlac zimne mleko, mieszajac gotowac tak dlugo, az masa zgestnieje. Zdjac z ognia, ostudzic.
2. Kurze watrobki oczyscic z zylek, tluszczu i zielonych czesci. Pietruszke
opukac, drobno pokroic. Dymke oplukac, drobno pokroic, podsmazyc na 30 g
masla.
3. Do podsmazonej dymki dodac watrobki, smazyc 5 min. Dodac porto i pokrojona
pietruszke. Smazyc jeszcze 5 min. Mase zmiksowac, dodac zoltka, wymieszac.
4. Rozgrzac piekarnik do temp. 200żC. Wysmarowac maslem 4 male foremki.
5. Ubic sztywna piane z bialek. Zmiksowana mase wymieszac z sosem i piana. Napelnic foremki, wstawic do piekarnika, piec 15 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności