Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2082 razy.
30 szt. Czas przygotow. 2 godz.
1 kaczka (ok. 2 kg),
1 mala puszka kompotu z ananasa,
1 owoc mango,
1 korzen imbiru,
30 czeresni koktajlowych.
Sos:
50 ml sosu sojowego,
2 lyzki wody,
1 lyzka miodu,
1 lyzka octu,
2 lyzki wodki,
1 lyzeczka maki ziemniaczanej,
1/2 lyzeczki tabasco.
Galaretka:
250 ml wina madera,
2 lyzeczki zelatyny.
1. Kaczke sprawic odcinajac szyje i skrzydla, umyc dokladnie, osuszyc, posolic.
Odstawic na kilka godzin. Piec na ruszcie w piekarniku nagrzanym do temp.
200żC przez 1,5 godz polewajac czesto sosem z pieczenia. Z ostudzonej kaczki
wyjac kosci, a mieso pokroic w kostke o boku 1,5 cm.
2. Ananas wyjac z puszki, osaczyc na sicie, pokroic na kawalki o boku 1,5 cm.
Owoc mango umyc, obrac ze skory, pokroic w kostke o boku 1,5 cm. Korzen imbiru umyc, obrac ze skory, pokroic na poprzeczne plasterki grubosci 1 mm.
3. Sos sojowy wymieszac z octem, wodka, tabasco i miodem. Podgrzac. Make ziemniaczana wymieszac z niewielka iloscia zimnej wody, dodac do sosu i podgrzewac tak dlugo, az sos zacznie gestniec. Odstawic do ostudzenia.
4. Zelatyne moczyc 15 min w winie, nastepnie wino ogrzewac stale mieszajac, az
zelatyna nie rozpusci sie. Ochlodzic.
5. Na wykalaczki nabic kolejno kostke mango, kostke miesa, kawalek ananasa,
plasterek imbiru, kostke miesa i czeresnie koktajlowa. Szaszlyki maczac w
ochlodzonym sosie, a nastepnie w plynnej galaretce. Wlozyc do lodowki, by
galaretka zastygla.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach